Filtry do okapów kuchennych
Zadaniem filtrów do okapów jest pochłanianie zapachów z pomieszczenia kuchennego. Czy do każdego okapu należy kupić filtr węglowy? Nie, filtr węglowy znajduje zastosowanie, gdy okap działa w trybie pochłaniacza, czyli nie jest podłączony do wentylacji. W momencie, gdy okap jest podłączony do wentylacji, to działa w trybie wyciągu i filtr węglowy nie jest potrzebny.
Filtr węglowy zawiera małe cząsteczki wysoce absorbowanego węgla aktywnego, które gwarantują pochłanianie zanieczyszczeń i nieprzyjemnych zapachów w momencie ich styczności z oparami kuchennymi. Podczas pracy, filtr zbiera tłuszcz, opary i wilgoć, a w zamian oddaje czyste powietrze do wnętrza kuchni. Po skorzystaniu z okapu, filtr powinien zostać osuszony. Najprostszym sposobem jest pozostawienie włączonego okapu na kilkanaście minut po skończeniu przyrządzania posiłku.
Filtr węglowy powinno się wymieniać co 6 miesięcy, jednak rekomendujemy ich częstszą wymianę, po to by ich praca była bardziej efektywna. Nie ma co ukrywać, że z każdym kolejnym miesiącem użytkowania filtr traci swoje właściwości absorpcyjne i nie wychwytuje już tak skutecznie zapachów unoszących się w kuchni w trakcie gotowania. Sama wymiana filtra jest bardzo prosta – wystarczy, umieścić filtr w odpowiednim miejscu w okapie.
Filtry węglowe, które posiadamy w ofercie cechuje wysoka skuteczność i wydajność. Pozostawiają kuchenne wnętrza czystymi i odświeżonymi neutralizując zapachy potrafiące czasami utrzymywać się nawet przez kilka godzin po gotowaniu. Zaletą naszych filtrów jest ich wykonanie – składają się z materiałów najwyższej jakości. Są w pełni bezpieczne i nie oddziałują na ludzi, zwierzęta i otaczające nas środowisko.